Back to All Events

STEPS at Almedalen: Mat, konsumtion och material – Så uppnår vi hållbara och hälsosamma livsmedelssystem

  • Plats: Sal B22, B-huset, Uppsala universitet. Huvudentré Cramérgatan 3, Visby Gotland (map)
Hus i Almedalen. Foto.

Mat, konsumtion och material – Så uppnår vi hållbara och hälsosamma livsmedelssystem

Livsmedelssystemet står för cirka 30 procent av de globala växthusgasutsläppen och bidrar till störda ekosystem, minskad biodiversitet, utarmade jordar och övergödda hav. För att klara klimatförändringar och uppnå miljö-och hälsomål måste vi radikalt ställa om hur vi producerar och konsumerar mat.

Med utgångspunkt i fyra framtidsscenarier för livsmedelssystemet i Sverige 2045, diskuterar forskare och experter matproduktion, förpackningar, konsumtionsmönster och avfallshantering. I fokus är frågor som: var kommer maten vi äter i framtiden att komma ifrån? Och i vilken utsträckning produceras den på land, i hav eller i fabriker? Vilka krav kommer tekniska innovationer, nya politiska prioriteringar och förändrade konsumentbeteenden att ställa på plastförpackningar, materialåtervinning och avfallshantering? Och vilka styrmedel och bredare samhälleliga förändringar kan göra livsmedelssystemet mer hållbart?

Välkommen till ett panelsamtal med forskare och experter från forskningsprogrammen Mistra Food Futures, Mistra Sustainable Consumption, Mistra Sustainable Plastics and Transition Pathways och Mistra Environmental Nanosafety.

Medverkande:

  • Rajni Hatti-Kaul, programchef, Mistra STEPS

  • Leif Nilsson, expert och styrelseledamot, Mistra STEPS

  • Christina Isaxson, forskare, Mistra Environmental Nanosafety

  • Markus Larsson, ekonomie doktor, Mistra Sustainable Consumption

  • Helena Hansson, programchef, Mistra Food Futures

  • Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood